Kungliga Tekniska högskolan,

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi.

Avdelningen för rymd- och plasmafysik, som är en del av Skolan för elektroteknik och datavetenskap, bedriver forskning relaterad till plasma i rymden såväl som i laboratoriet. Vi har en aktiv roll i ett antal internationella rymdprojekt, där vi bygger instrument, planerar operationer och analyserar mätdata. Inom grundutbildningen ger vi ett antal kurser och erbjuder examensarbeten ofta i nära anknytning till pågående forskningsprojekt. Avdelningen är en del av KTHs Rymdcenter. Avdelningen för rymd- och plasmafysik erhåller extern finansiering från flera olika håll; detta projekt är finansierat av anslag från Vetenskapsrådet och Rymdstyrelsen.

Projektbeskrivning

Avdelningen för rymd- och plasmafysik medverkade i konstruktionen av Langmuirprob-instrumentet (LAP) på Europeiska rymdstyrelsens (ESAs) rymdprob Rosetta, som för första gången följde en komet under en längre tid. Rosetta utförde mätningar i närområdet till kometen Churyumov-Gerasimenko/67P under en tidsperiod på över två år.

LAP-instrumentet opererades med jämna mellanrum i en mod där man mätte det elektriska fältet. Syftet med detta projekt är att analysera dessa data, både med statistiska metoder och genom fallstudier. Målet är att besvara ett antal vetenskapliga frågor som rör plasmamiljön i kometens närområde.

KTH erbjuder en attraktiv arbetsmiljö, generös lön och andra anställningsförmåner. Som postdoktor på KTH har du möjlighet att delta vid konferenser, projekt och andra relevanta aktiviteter som kan utvidga ditt professionella nätverk och gynna din framtida karriär.

Kvalifikationer

Sökande ska ha doktorerat eller vara nära disputation inom rymdfysik eller ett relaterat område. Sökande bör ha en stark bakgrund inom minst ett av följande områden:

 • analys och tolkning av data från rymdrelaterade observationer
 • statistisk analys
 • mätningar av elektriska fält

Den valda kandidaten behöver ha en utmärkt akademisk meritlista, väl utvecklade analytiska färdigheter, samt färdigheter i problemlösning. Vi söker en starkt motiverad kandidat som kan arbeta självständigt. Goda kunskaper i engelska i tal och skrift är nödvändiga för att publicera och presentera forskningsresultat i internationella konferenser och tidskrifter.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringsverktyg. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett enligt instruktionerna nedan. Din kompletta ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen.

Ansökan ska innehålla följande:

 1. CV inklusive relevanta professionella erfarenheter och publikationslista.
 2. Kopior av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om originaldokumenten inte är utfärdade på ett av dessa språk.
 3. Kortfattad redogörelse om varför du vill bedriva forskning, om dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål; max 2 sidor lång.
 4. Representativa publikationer eller tekniska rapporter. För längre dokument (t.ex. avhandlingar), bifoga en sammanfattning (abstract) och en webblänk till den fullständiga texten.
 5. Rekommendationsbrev.
 6. Kontaktinformation till två referenspersoner. Vi förbehåller oss rätten att kontakta referenser endast för utvalda kandidater.

Övrigt

Anställningen är tidsbegränsad upp till 2 år.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse, helst snarast möjligt
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer J-2018-0374
Kontakt
 • Tomas Karlsson, universitetslektor, tomas.karlsson@ee.kth.se, +46 8 790 77 01
 • Mikael Visén, personalhandläggare, rekrytering@ee.kth.se, +46 8 790 84 89
Publicerat 2018-02-22
Sista ansökningsdag 2018-04-06

Tillbaka till lediga jobb