Kungliga Tekniska högskolan, Skolan för industriell teknik och management

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi.

Arbetsuppgifter

Vi söker en postdoktor som vill bidra till KTHs forskning. Framtida industriella system, såsom i t.ex. transport och tillverkning, kommer i allt större utsträckning att bestå av uppkopplade och samarbetande ”smart maskiner” som interagerar med och understöds av en digital infrastruktur – så kallade cyberfysiska system. Dessa system måste som helhet vara kostnadseffektiva och samtidigt möte en hel mängd med motstridiga krav på t.ex. prestanda, flexibilitet och pålitlighet (dvs. personsäker, IT-säker och tillgänglig).

I projektet kommer KTH tillsammans med industripartners att ta undersöka utvecklingsmetodik för cyberfysiska system och ta fram en konkret demonstrator omfattande mekanik, elektronik, styrsystem och externa sensorer, med relevans för flertalet industriella tillämpningar. Specifika frågeställningar inkluderar avvägningar mellan ovan nämnda systemegenskaper, samt system med förmågan att detektera och hantera problem såsom felfall och intrång under körtid.  

I arbetsuppgifterna ingår primärt forskning, i nära samarbete med andra KTH-forskare och industripartners, samt projektkoordinering tillsammans med seniora forskare på KTH. I forskningen ingår problemanalys, framtagande av lösningskoncept, utvärdering och bidrag till demonstratorutveckling. Forskningen förväntas leda till resultat som är både vetenskapligt och industriellt relevanta.

Projektet involverar och samlar forskare och partners med kompetens inom prototypframtagning, maskinkonstruktion, mekatronik, programvaruteknik, regler- och kommunikationssystem. Denna multidisciplinära ansats är väsentlig och en viktig del i lösningsstrategin.

Kvalifikationer

För att kvalificeras för denna tjänst krävs att du inom de tre senaste åren har avlagt en doktorsexamen inom något av de områden som projektet omfattar – detta kan vara inom maskinteknik, mekatronik, programvaruteknik, datavetenskap, distribuerade datorsystem, elektro eller systemteknik. Du kan påvisa din förmåga att utföra högkvalitativ forskning (t.ex. genom publikationer, patent, och/eller andra resultat).

Med anledning av projektets multidisciplinära ansats är det en stor fördel om du har en bakgrund och dokumenterad kompetens i mer än ett av nämnda områden (avseende pålitlighet och/eller akademiska discipliner). Det är viktigt att du är intresserad av kritiska system och att förstå flera aspekter av ett system.

Du har goda kunskaper i engelska.

Övriga önskvärda kvalifikationer

Det är meriterande med följande erfarenheter:

  • industriell systemutveckling inom t.ex. fordons-, automations-, telekom-, eller programvaru-branschen, eller annan motsvarande roll
  • goda kunskaper inom programmering, modellering och simulering
  • dokumenterad kompetens och erfarenhet inom projektkoordinering och/eller projektledning

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time). 

Övrigt

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer M-2018-0206
Kontakt
  • Martin Edin Grimheden, Universitetslektor, 08-790 77 97, mjg@kth.se
  • Maya Öberg, personalhandläggare (för HR-frågor), 08-790 76 53
Publicerat 2018-02-09
Sista ansökningsdag 2018-02-19

Tillbaka till lediga jobb