Kungliga Tekniska högskolan, Skolan för industriell teknik och management

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi.

Arbetsuppgifter

Forskningsgruppen inom tillverknings- och metrologiska system (MMS) på institutionen för industriell produktion erbjuder en tvåårig postdoktorstjänst med inriktning på mätning, modellering och kontroll av smarta bearbetningssystem.

Ett bearbetningssystem är en av de viktigaste tillverkningsenheterna i vilket produktionssystem som helst och därför har dess egenskaper ett viktigt inslag i produktionssystemets noggrannhet och flexibilitet. Ett bearbetningssystem definieras som en materialbehandlingsenhet där en maskinverktygsstruktur, skärverktyg, arbetshållare och arbetsstycke interagerar med skärprocessen för att producera en del. För att producera delar med önskad noggrannhet på ett kostnadseffektivt sätt måste förhållandet mellan bearbetningssystemets egenskaper, arbetsmaterialegenskaper och korrekthet i delar/ytfinish utvärderas för att styra avvikelser inom kravställda toleranser. I många tillämpningar studeras interaktionseffekterna mellan skärningsprocessens chipbildning och maskinens fysikaliska egenskaper. Men mer djupgående studier inklusive materialegenskaper som mikrostruktur ingår sällan när interaktionseffekter i metallskärning undersöks. Denna position syftar till att inkludera alla variationskällor, inklusive arbetsstycksmaterialet när man studerar bearbetningssystemets svar.

Den framgångsrika kandidaten kommer att ansluta sig till en forskargrupp som fokuserar på nya mätmetoder och modelleringsmetoder för att styra maskinens fysiska egenskaper genom att använda precisionsteknikprincipen. Uppgifter i den här positionen omfattar följande underämnen:

 • Mätning av bearbetningssystem som använder metrologiska instrument
 • Osäkerhetsanalys av mätning och modeller samt uppbyggnad av felbudgetar
 • Verifiering och validering (V & V) genom upprepade experiment

Kandidaten kommer att ansvara för att utveckla nya strategier för design, mätning och kontroll av smarta bearbetningssystem. Mer specifikt innebär det exempelvis:

 • Mätning av bearbetningssystemens statiska, dynamiska och kinematiska egenskaper med hjälp av toppmoderna metrologiska instrument, såsom kontaktlös exciterings- och reposystem, laddad dubbelkullstång och sensorbaserade lösningar
 • Konstruera digitala modeller (tvillingar) i bearbetningssystemet genom att fusionera information från skärningsprocessen, maskinverktygssvar och arbetsstycksmaterial kännetecknar modellbaserad dataanalys
 • Utforma och konstruera kompensationsstrategier, inklusive mekatroniska fogar för kontroll av maskinverktygs beteende
 • Osäkerhetsanalys och felbudgetar
 • Karakterisering av arbetsmaterial
 • Verifiering och validering (V & V) genomförsök

Vidare ska kandidaten även stötta i undervisningsaktiviteter, exempelvis bihandledning av doktorander och masterstudenter.

Kvalifikationer

Kandidaten måste ha en doktorsexamen, erhållen för inte längre än tre år sedan, inom antingen produktionsingenjör, materialvetenskap eller mekatronik. Viktigast är att erfarenhet från alla tre fält är nödvändig för att ha kunskaper i interaktioner mellan dessa områden.

Kandidaten ska ha minst 3 års erfarenhet av arbete inom industrin med inriktning på verktygsmaskiner och bearbetningssystem, egenskaper på arbetsmaterial och interaktionseffekter mellan dessa. Utmärkt programmeringsförmåga och god förmåga att utveckla smarta algoritmer för högpresterande bearbetningssystemanalys struktur dynamisk analys krävs. Dessutom söker vi en kandidat med god kompetens inom industriell metrologi (rättvis kunskap om traditionell och modern instrumentering för dynamisk karaktärisering av verktygsmaskiner, mätning av skärkrafter) och god förståelse för mätvärdet i produktionskedjan och mätplanering.

Kunskap i MATLAB/Simulink är en bonus.

Den framgångsrika kandidaten har en enastående forsknings- och publikationspost eller motsvarande erfarenhet från industrin. Väl utvecklade analytiska och problemlösande färdigheter krävs. Vi söker efter en starkt motiverad person som kan arbeta självständigt såväl som inom en forskargrupp. Det är mycket intressant att kandidaten har en bra förmåga att arbeta i tvärkulturella och tvärfunktionella grupper. Utmärkta kommunikativa färdigheter i engelska, muntligt och skriftligt, efterfrågas.

Dessutom kommer etablerade kontakter i industriella nätverk att betraktas som en fördel.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time). 

Övrigt

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Umowa o pracę na czas określony dłuższy niż 6 miesięcy
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer M-2018-0791
Kontakt
 • Andreas Archenti, Professor, 08-790 83 53
 • Amir Rashid, Universitetslektor, 08-790 63 73
 • Maya Öberg, Personalhandläggare (för HR-frågor), 08-790 76 53
Publicerat 2018-06-01
Sista ansökningsdag 2018-06-14

Wróć do ofert pracy