Kungliga Tekniska högskolan, Skolan för industriell teknik och management

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi.

Institutionen för Hållbar produktionsutveckling (HPU) är ledande inom hållbar produktion med målet att bidra till industriell förnyelse genom utbildning och forskning för framtidens behov. Vi är en dynamisk, nyskapande och kreativ verksamhet som drivs av nyfikenhet och målmedveten vilja att skapa en ljusare framtid. Vår campusmiljö i Södertälje är en levande mötesplats för lärande, forskning och innovation där olika aktörer, discipliner, sektorer och organisationer möts.

Arbetsuppgifter

KTH bygger i nära samarbete med bl a Scania och AstraZeneca upp en spännande forsknings- och utbildningsmiljö på institutionen för Hållbar produktionsutveckling i Södertälje vid skolan för Industriell teknik och management. Vi utökar nu forskargruppen med forskare och doktorander inom inriktningarna produktionslogistik, produktionsledning och driftsäkerhet. Denna postdoktorstjänst är en del av expansionen och har en inriktning mot produktionslogistik och ska bl a verka inom ramen för det nya 3-åriga forskningsprojektet SMART PM rörande datainsamling, dataanalys, tidsstudier och nyckeltal för materialhantering och produktionslogistik. Detta sker bl a genom att utveckla metoder för att strukturerat och automatiskt samla in och bearbeta stora mängder data inom manuell och semi-automatisk materialhantering och utifrån det koppla modeller/beslutsstöd för en effektiv uppföljning, planering och optimering av komplexa produktions- och logistiksystem.

Tjänsten avser en postdoktorstjänst inom området produktionslogistik. Du förväntas meritera dig som forskare inom området produktionslogistik med aktiv medverkan i projekt vid institutionen för Hållbar produktionsutveckling på KTH i Södertälje, främst inom projektet SMART PM (Sustainable Manufacturing by Automated and Real-Time Performance Management). Undervisningen sker inom civilingenjörsprogram och masterprogram vid institutionen. Forskningen och utbildningen sker i tät samverkan med svenska industriella företag, däribland partnerföretagen Scania och AstraZeneca. Utbildningen sker på svenska och engelska, varför en förmåga eller ambition att uttrycka sig på svenska och engelska i tal och skrift underlättar arbetet. Även deltagande i nationella och internationella nätverk samt engagemang i miljöns projektframtagning ingår.

Kvalifikationer

Vi söker dig med en doktorsexamen, tagen för senast 3 år sedan, produktionsteknik, produktionsledning, logistik, industriell ekonomi, datavetenskap eller motsvarande område som är relevant för digitalisering inom produktionslogistik. Det är meriterande om du har en civilingenjörs- eller masterexamen med produktionsinriktning.

För att kvalificeras för tjänsten har du:

 • Kunskap om produktionssystem och logistiska processer i tillverkande industri
 • Kunskap om smart produktion, Industri4.0 och digitalisering av produktion och logistik
 • Sökande ska ha goda forsknings- och publikationsmeriter
 • Erfarenhet av, och intresse för tillämpade forskningsprojekt i samverkan med externa industriparter
 • Utmärkt förmåga att uttrycka sig i skrift och tal på engelska
 • Förmåga eller uttryckt ambition att lära sig svenska i text och tal

Det är vidare meriterande om du har:

 • Kunskap och erfarenhet av avancerade analysverktyg för datahantering inom produktion eller logistik
 • Kunskap och erfarenhet av metod-tid-mätning, nyckeltal, performance measurement system, och dess utveckling
 • Tidigare erfarenhet av projektansökningar och deltagande i EU-projekt
 • Erfarenhet av att ha arbetat i industrin

Som person är du självständig med förmåga och intresse att bidra till ett teams utveckling. Du har god analytisk och problemlösandeförmåga. Du är nyfiken på kunskapsutbyte och kan föra pedagogiska dialoger med olika parter. Vidare har du god förmåga att formulera direkta projektidéer för studentprojekt, men även mer övergripande och långsiktiga forskningsidéer. Det är fördelaktigt om du, utöver ovanstående, har

 • En stor drivkraft och kreativitet i ditt arbete
 • Ett nätverk inom produktionsområdet
 • Intresse av att översätta forskningsresultat och ny kunskap till ett format som passar industriell tillämpning

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Din kompletta ansökan skall innehålla följande:

1. Curriculum Vitae (inkl. relevanta professionella erfarenheter och kunskaper)

2. Personligt brev (inkl. kortfattad redogörelse för varför du vill bedriva forskningsstudier, om dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål, max 2 A4)

3. Betygsavskrift inkl. examensbevis och betyg från universitetsstudier (översättning till svenska eller engelska om dessa är utfärdade på andra språk)

4. Publikationer eller tekniska rapporter (för dokument längre än 10 sidor: bifoga ett abstrakt och webblänk till fullständiga texten)

5. Kontaktinformation till två referenspersoner (som vi kommer att kontakta om du går vidare till slutprocessen)

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time). 

Övrigt

Vi värdesätter de kvaliteter som en jämn fördelning av ålder och kön, liksom etnisk och kulturell mångfald, kan bidra till organisationen. Det är fördelaktigt om du som söker har social förmåga och intresse av att bidra till att utveckla en kreativ och inspirerande forskningsmiljö.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Contrat de durée déterminée, plus long que 6 mois
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Södertälje
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer M-2018-0916
Kontakt
 • Magnus Wiktorsson, Professor, 08-790 94 28
 • Maya Öberg, personalhandläggare (för HR-frågor), 08-790 76 53
Publicerat 2018-06-23
Sista ansökningsdag 2018-08-17

Retour aux postes vacants