Kungliga Tekniska högskolan, Skolan för industriell teknik och management

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi.

Arbetsuppgifter

Enheten för Förbränningsmotorteknik vid institutionen för Maskinkonstruktion söker en tekniker till enhetens labb. Motorlabbet består av fyra motorprovceller där olika typer av förbränningsmotorer och tillhörande utrustning provas. Det finns också ett labb för att studera bränsleinsprutning.

På enheten bedrivs forskning och utbildning kopplat till förbränningsmotorer. Exempel på viktiga forskningsområden är förnyelsebara bränslen, verkningsgrad, emissioner och gasväxling. Enheten har ett tiotal forskarstuderande, 3 seniora forskare och en professor. I labbet arbetar i dagsläget en labbansvarig och en tekniker.

Du kommer att arbeta som tekniker i motorlabbet. I stort kan man säga att arbetsuppgifterna i labbet handlar om att driva provcellerna och labbet, ge stöd till forskningsprojekt och studenter samt att utveckla labbet. Labbet är relativt litet vilket gör att arbetsuppgifterna blir varierande.

Du kommer att arbeta med motorerna och utrustningen i provcellerna och labbet. I en motorprovcell finns förutom själva motorn som provas många olika typer av system och mycket utrustning. Det kan vara utrustning som behövs för att köra motorn, för att använda provcellen eller mätutrustning för att mäta t.ex. tryck eller temperatur. De flesta systemen i provcellerna styrs och regleras av mät och styrsystem. Det innebär att arbetet i labbet är varierande och innehåller uppgifter inom områdena konstruktion, mekanik, elektronik/el och programmering. Som tekniker inom mekanik/motor området kommer du i första hand att arbeta med installation, ombyggnad, reparation och underhåll av motorer och andra mekaniska system i labbet, men du kommer också att få hjälpa till med andra uppgifter. Några exempel på arbetsuppgifter är:

 • Byggnation och installation av provutrustning.
 • Arbete med motorer, t.ex. byte av motordelar.
 • Service och reparation av utrustning, främst mekaniska komponenter.
 • Konstruktion av provutrustning.
 • Drift och underhåll av labbet.
 • Roll som biträdande föreståndare för brandfarlig vara.
 • Roll som biträdande kemikaliekoordinator.

De prov som körs i motorlabbet ingår ofta i de forskningsprojekt som bedrivs på enheten men det förekommer också extern provning. Syftet med proven varierar och kan handla om allt från provning av någon komponent, till prov av bränsle eller provning/utveckling av någon mätmetod, etc. Du kommer att bli delaktig i provningen i labbet och på så sätt bidra till forskningsprojekten genom att hjälpa till med t.ex. att bygga och montera provutrustning, givare, etc.

Du kommer att arbeta i nära samarbete med labbansvarig, studenter och andra på avdelningen. Det är därför viktigt att du trivs i en roll där du både löser uppgifter och kan dela med dig av din kunskap och erfarenhet. Doktoranderna på enheten kommer från olika länder och det är därför bra om du behärskar engelska.

Tjänsten avser tillsvidareanställning, där KTH tillämpar 6 månaders provtjänstgöring.

Kvalifikationer

Vi söker dig som är utbildad mekaniker, verkstadstekniker eller motsvarande. Du har god praktisk kunskap och erfarenhet av motorer. Praktisk erfarenhet av mekaniska system, mekanisk konstruktion och byggnation. Du pratar god svenska och engelska.

Det anses meriterande om du har:

 • Erfarenhet från mekanisk/elektrisk verkstad eller liknande
 • Kunskap och erfarenhet av service och reparation
 • Kunskap och erfarenhet av arbeta med säkerhetsfrågor
 • Erfarenhet av mekanisk bearbetning, exempelvis svarvning, fräsning etc.
 • Erfarenhet av svetsning och lödning
 • Kunskap och erfarenhet av el/elektronik, mätsystem, givare och mätteknik

Det är fördelaktigt om du har körkort för behörighet B (personbil), men det är inte ett absolut krav.

Som person har du lätt att samarbeta med olika typer av människor. Du är ansvarastagande och noggrann i ditt arbete. Du är också pedagogisk och hjälpsam i din roll. Vidare tror vi att du kommer att ha stor nytta av din förmåga att ta egna initiativ.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in. Din kompletta ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista dagen för ansökningsperioden.

Övrigt

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Unbefristete Anstellung
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer M-2018-0682
Kontakt
 • Anders Christiansen Erlandsson, Professor, 08-790 78 93
 • Christer Spiegelberg, Föreståendare, 08-790 68 82
 • Maya Öberg, Personalhandläggare (för HR-frågor), 08-790 76 53
Publicerat 2018-06-11
Sista ansökningsdag 2018-08-24

Zurück zu Stellenangeboten